Sisteme de pereți și tavane rezistente la foc.

În protecția pasivă împotriva incendiilor, un tavan sau un perete rezistent la foc este definit ca o căptușeală plus orice cadru de susținere, inclusiv umerașe, elemente de fixare și orice material izolator. În general, tavanele nu sunt considerate un element structural, ci o suprafață finisată care ascunde partea inferioară a structurii acoperișului sau podeaua etajului de deasupra.

Tavanul poate fi atașat direct de elementul structural, suspendat de acesta sau poate fi autoportant. Scopul unui plafon în protecția împotriva incendiilor este de a contribui la compartimentarea orizontală a unei clădiri sau la un anumit compartiment. Compartimentarea orizontală este extrem de importantă deoarece evită răspândirea focului și a gazelor fierbinți de la un etaj la altul, dând timp persoanelor prezente în partea superioară a unei clădiri (care este cea mai periculoasă în caz de incendiu) să scape într-un cale sigura.

Cum aleg cel mai bun tavan de protecție împotriva incendiilor pentru proiectul meu?

Există diferite tipuri de tavane, cu diferite domenii și utilizări prevăzute, care pot crește siguranța unei clădiri. Alegerea corectă se bazează, în primul rând, pe gradul de incendiu al compartimentului și pe amploarea plafonului (contribuția la rezistența la foc a elementului existent sau a plafonului ignifug), dar și pe acustică și aspecte estetice.

Ca regulă generală, tavanul trebuie instalat așa cum este descris în raportul de clasificare, inclusiv sistemele de suspendare și fixare. Mai mult, suprafața totală ocupată de corpuri de fixare și fitinguri în raport cu suprafața căptușelii tavanului nu poate fi mărită, iar deschiderile maxime testate în căptușeală nu pot fi depășite. Cu alte cuvinte, dacă un tavan este testat cu un capac de corpuri de iluminat la fiecare 10 metri pătrați, același procent trebuie utilizat în aplicarea la fața locului. Dacă este testat fără, nu poate fi folosit niciun capac pentru corpul de iluminat. Același concept este valabil pentru orice alte fitinguri sau penetrații specifice.

Vrei o ofertă personalizată?